Mi a pára

A levegő különböző gázok keveréke, egy része pedig vízpára. A relatív páratartalom 0 és 100% között mozoghat a hőmérséklettől, illetve a légmozgás intenzitásától (szellőzés) függően.

A nedves levegő tipikus példája egy jó kis zápor vagy a fürdés utáni levegő. Az ideális páratartalom 45 és 60% között mozog.

Túlzott
szárazság
10% 20% 30%
Megfelelő
páratartalom
40% 50% 60%
Túlzott pára
70% 80%
Köd
90% 100%

MIÉRT VAN TÚL SOK PÁRA?

12 liter

Egy átlagos család olyan napi tevékenységei során, mint a főzés, zuhanyzás, fürdés illetve gázfűtés 12 liter víz kerül a levegőbe naponta. A túlzott nedvesség okai a következők:

Beszivárgás a nyitott pórusokon keresztül

A lakásunk falai porózus szerkezetűek, azaz apró rések találhatók rajta. A nedvesség ezeken át beszivárog, ezáltal párás lesz a levegő.

Hajszálcsövesség

Ha a ház alapjainak szigetelése apróbb hibákkal rendelkezik, akkor a nedvesség felszivároghat a falakba akár 1,5 méter magasságig is, ekkor vizes-penészes foltok jelennek meg a falon.

Vízszivárgás

A csap csöpögése illetve a mosógép vagy mosogatógép szivárgása nedvességet juttat a környezetbe, mely a padlót és a falakat károsíthatja.

Páralecsapódás

A levegő páratartalma a szoba hőmérsékletétől függ. Ha a hőmérséklet csökken, akkor a pára lecsapódik és kis vízcseppek formájában megjelenik a falakon. Ugyanezt tapasztalhatjuk a fürdőben zuhanyzás illetve a konyhában fürdés után is.

Beszivárgás a repedéseken keresztül

Az alap és a falak szigeteléseinél mindig előfordulhatnak apróbb hibák (repedések). Ezáltal a nedvesség bejut a falakba.

Emberi tevékenység

Az emberi test jelentős mennyiségű vizet bocsát ki. A nedvesség a testünkből lélegzés illetve izzadás során távozik.

Fürdés, zuhanyzás, főzés, ruhaszárítás vagy éppen felmosás során egyre több és több nedvességet juttatunk a levegőbe. Egy négytagú család több mint 10 liter vízpárát juttat a levegőbe naponta.

Mi történik?

Amennyiben a levegőbe jutott nedvesség nem távozik, akkor kicsapódik a lakás leghidegebb részein, vagyis az ablakokon, a fűtetlen szobákban valamint a nem megfelelően szigetelt falakon.

A magas páratartalom hatásai

Az állandó alacsony vagy magas páratartalom károsítja a lakásunkat, negatív hatással van a közérzetünkre, sőt az egészségünket is veszélyezteti.

Az optimális relatív páratartalom 45 és 60 % között mozog, a túlzott pára jellemzői pedig a következők: nyirkosság, penész megjelenése a falon, páralecsapódás, tapéta leválása, hidegérzet, nyirkosság, egyes allergiás tünetek.

Az épület károsodása

A megnövekedett pára nemcsak a gyengén szigetelt épületekben okoz károkat. Egy négytagú család több mint 10 liter vízpárát juttat a levegőbe naponta.

A pára által leginkább fenyegetett területek a kisebb, kevésbé szellőző helyiségek: öltöző szekrények, ruhás szekrények, cipőtárolók, fiókok valamint a nedvességnek kitett helyiségek is, mint a fürdőszoba, konyha vagy pince. A pára következménye pedig lehet kicsapódás az ablakokon és a falakon, tapétaleválás, lepattogó festék vagy akár penész megjelenése a falakon és kellemetlen szag a lakásban.

Páralecsapódás
Dohos szagú ruhák
Leváló tapéta
Penész a falakon
Izületi fájdalmak
Allergiás reakciók

Egészségkárosító hatás

A megnövekedett páratartalom elősegíti a penész kialakulását, ami pedig allergiát és reumatikus panaszokat okozhat. Például a porallergia is könnyebben alakul ki magas portartalmú környezetben.

A leggyakoribb tünetek például bőrirritáció és ismétlődő légúti megbetegedések. A nyirkos környezet kedvez a baktériumok szaporodásának otthonunkban, jelenlétük pedig komolyabb allergiás reakciókat válthat ki.

Fizikai és közérzeti problémák

A hőmérséklet-érzékelés nagyban függ a levegő páratartalmától. A magas páratartalom miatt a szoba hőmérsékletét rosszul ítélhetük meg. Úgy érezhetjük, hogy sokkal melegebb vagy éppen hűvösebb van, mint valójában.

Več

Az AFPRAL

ajánlásával Az AFPRAL is a Ceresit Stop Pára készüléket ajánlja

Hogyan használjuk

a terméket? Segítünk megoldást keresni problémáira

Hol vásárolhatja

meg a Ceresit Stop System termékeit?

Ceresit Stop System

További információ a Ceresit Stop Systemről